road, begin, beginning-1668916.jpg

Proces of resultaatdoel?

Doelen stellen voor het nieuwe seizoen, het klinkt eenvoudig maar is het niet. Verkeerd gestelde doelen zullen effect hebben op je motivatie. Te ambitieuze doelen kunnen zorgen voor een onterechte teleurstelling. Doelen die te ver in de toekomst liggen kunnen uitstel gedrag oproepen. Daarom is het belangrijk om op een juiste wijze je doelen te formuleren.

Oktober/November zijn traditioneel de maanden dat er nieuwe doelen voor het volgende seizoen worden bedacht. Doelen als de marathon in 3:30 uur of een halve triathlon in 4:45 finishen hoor ik vaak. Een bepaalde 1/8 triathlon wil ik in de top 10 finishen of op het podium in mijn age groep. Allemaal mooie en voor de sporters ambitieuze doelen.  

Resultaatdoelen

Resultaat doelen zijn doelen die je formuleert op wat je wilt bereiken. Het klinkt heel mooi, maar deze doelen zijn ook gevaarlijk. Immers je hebt het resultaat niet zelf onder controle. Een podium finish is natuurlijk sterk afhankelijk van het deelnemersveld of pech op de wedstrijddag. Zoals een lekke band. Dan heb je het doel niet gehaald, maar misschien heb je wel je beste wedstrijd ooit gedraaid maar stonden er toevallig enkele toppers aan de start.

Resultaatdoelen zijn wel goed om te formuleren en als uitgangspunt te nemen om je richting voor het komende seizoen te bepalen.

Prestatiedoel

Prestatiedoelen zeggen iets over de prestatie die je wilt aan leveren zoals het finishen van de halve triathlon in 4:45 uur of een 1/8 binnen 1:05 uur. Hier heb je voor een groot deel zelf controle over, je kunt je trainingsschema hierop instellen. Nadeel is wel dat er toch altijd een vorm van afhankelijkheid in blijft zitten. Het weer kan slecht zijn, het parcours te lang of heuvelachtig waardoor je tijd ‘tegenvalt’.

Prestatiedoelen zijn heel goed om te formuleren om je resultaatdoelen te kunnen behalen. Een mooie tussenstap naar het formuleren van je procesdoelen.

Procesdoelen

Om je prestatiedoel te behalen is het verstandig om procesdoelen te formuleren. Met procesdoelen ga je vastleggen hoe bijvoorbeeld de 4 uur en 45 minuten op de halve triathlon gaat behalen. Procesdoelen tijdens de voorbereiding kunnen zijn: Een goede trainer zoeken, geen alcohol meer drinken, meer slapen. Tijdens de race kunnen doelen zijn 75 gram koolhydraten per uur nemen, een bepaald vermogen trappen, ontspannen lopen.

Dit zijn steeds kleine stapjes waaraan je kunt werken en die elke keer geëvalueerd en bijgestuurd kunnen worden. Hiervan leer je weer en kun je de volgende keer de nodige aanpassingen aanbrengen.

Procesdoelen tijdens de voorbereiding werken motiverend. Goed opgestelde doelen helpen om periodiek het schema te evalueren en waar nodig aan te passen.

Ik help je graag bij het opstellen van de doelen en deze te plannen in een passend trainingsplan. Je moet het proces evalueren, maar ga het niet na een tegenslag helemaal omgooien. De uitdrukking ‘Trust the proces’ bestaat niet voor niets.

Taalfouten? gelukkg maak ik betere schema’s dan teksten 🙂

Winkelwagen