FTP in het kort

Ben je bezig met het trainen voor een triatlon of wielerwedstrijd dan is je Functional Threshold Power (FTP) een van de belangrijkste metrics om in de gaten te houden

Maar wat is FTP precies en hoe kan het je helpen bij het trainen voor je wedstrijd? Het concept van FTP is door Andrew Coggan voor het eerst geïntroduceerd in 2006. Zijn definitie is “the highest power output that a rider can maintain in a quasi-steady state without fatigue for approximately one hour” (Coggan, 2006). De duur die je op FTP kunt rijden is voor iedereen anders en is sterk afhankelijk van hoe fit je bent. Normaal ligt deze duur tussen de 40 en 70 minuten, dus de 1 uur die je vaak leest is een sterke versimpeling en geeft niet altijd een goed beeld!

Tijdens een triatlon kan FTP je helpen bij het bepalen van de intensiteit waarbij je je inspanningen gedurende de wedstrijd kunt volhouden. Het is ook een belangrijke factor bij het bepalen van de juiste trainingszones tijdens je training. Belangrijk is dus ook om je FTP om de 60 tot 90 dagen opnieuw te bepalen.

Maar hoe weet je nu wat de juiste intensiteit is voor jouw triatlon? Hieronder een paar algemene richtlijnen:

•             Voor hele triatlons is het aan te raden om een intensiteit te aan te houden van 75-85% van je FTP voor de fietsgedeelte. Dit zorgt ervoor dat je niet al helemaal stuk bent voor het lopen.

•             Voor 70,3 ironman-wedstrijden kan in een iets hoger percentage van 85-95% FTP.

•             Voor Olympische afstandswedstrijden is een intensiteit van 95-105% FTP aanbevolen.

•             Voor sprintwedstrijden kan zelfs nog een hoger percentage van 105-115% FTP nodig zijn.

Houd er wel rekening mee dat dit algemene richtlijnen zijn en dat elke atleet anders is. Je specifieke trainingsgeschiedenis, huidige fitheid en de specifieke eisen van het wedstrijdparcours spelen allemaal een rol bij het bepalen van de juiste intensiteit voor jouw wedstrijd.

Om je FTP te bepalen, kun je een FTP test uitvoeren. Hiervoor zijn verschillende methodes, maar de meest gebruikte is de 20 minuten test. Je gaat dan 20 minuten maximaal op een intensiteit die je nog net kunt volhouden. Je neemt dan 95% van het gemiddelde vermogen als je FTP waarde.
Je kunt ook gebruik maken van een model dat je FTP bepaald, maar daarvoor geld dat je het model wel goed moet voeden anders krijg je een geldig FTP waarde.

Wil je meer advies over het indelen van je wedstrijd, bepalen van je FTP of wat anders neem dan even contact met me op.